Jumboblok, het is overal maar waarom eigenlijk?

Een jumboblok is op zich zelf iets vrij simpels maar kan een hele waardevolle betekenis hebben. Ze beschermen bijvoorbeeld showrooms en winkelpuien tegen ramkraken van dieven. Het helpt de infrastructuur te ordenen op bijvoorbeeld parkeerplaatsen en houdt nooduitgangen vrij.

Maar wat is die jumboblok nou eigenlijk?

Jumboblokken zijn die betonnen blokken die je wellicht vaak hebt gezien aan het einde van een parkeerplaats. Als je ze niet nog niet hebt gezien heb je ze wellicht wel gevoeld toen je iets te hard in een parkeervak reedt. Precies, het voelt alsof je tegen een muur aan rijdt. Tegen de muur aan rijden is onder andere een functie van een jumboblok om zo bijvoorbeeld die ramkraken tegen te houden. Verder zijn de jumboblokken goed inzetbaar om de infrastructuur duidelijker aan te geven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het scheiden van parkeerplaatsen of het afbakenen van een fietspad. Doordat ze onverwoestbaar zijn biedt het veel veiligheid en kan er niet veel gesjoemeld worden.

Door dat het van beton is gemaakt kan het jaren meegaan en is het opgewassen tegen alles wat er maar tegen aan kan rijden. Ook brengt het weer hier geen verandering aan, dus je hoeft zich geen zorgen te maken dat de jumboblokken 10 meter verder liggen na wat windstoten!

Het plaatsen van jumboblokken.

Er zijn veel randzaken als het gaat om de aanschaf van een jumboblok. Wil je bijvoorbeeld de jumboblokken in de zelfde kleur als jouw bedrijf? Geen probleem. Dit is namelijk goed te realiseren door betonverf en kun je bewijs van spreken alle kleuren van de regenboog gebruiken. Bij veiligheid in het donker raden wij wel aan om een opvallende kleur te kiezen die opvalt. Dit om eventuele gevaarlijke situaties te voorkomen.

Maar let wel op bij het aanschaffen van de jumboblokken of de ondergrond wel genoeg draagvermogen heeft voor dat loodzware beton. Bij het leggen van jumboblokken grenzend of dichtbij een weg moet dit in overleg met de gemeente. Als je dit niet doet kan dit verwarring scheppen bij weggebruikers. Om gevaar te voorkomen raadpleeg dus eerst de gemeente voor goedkeuring.