Wat komt er allemaal kijken bij boomverzorging?

Boomverzorging is een vak apart. Hoveniers die zich hierin specialiseren, zoals Groentechniek Klomp, hebben hiervoor flink wat ervaring moeten opdoen met bomen. Bomen komen immers in allerlei soorten en maten, waardoor het soms lastig is om te bepalen wat de beste handelswijze is voor welke boomsoort. Maar om in ieder geval een globaal beeld te kunnen geven van wat boomverzorging precies inhoudt, hebben we een klein overzicht.

Bomen planten

Het begint bij planten. Dit is op zichzelf al een klus waar de nodige kennis bij komt kijken, omdat je wel moet weten hoe de boom precies geplant moet worden. Bomen leven op zuurstof en hoe dieper je de wortels in de grond plaatst, hoe minder zuurstof ze kunnen krijgen. Daarom is het van belang dat de boom niet te diep wordt geplaatst. De bovenste wortels moeten eigenlijk net onder de grond komen te liggen. Om dit goed te doen, is het fijn dat er een kenner naar kijkt; die weet namelijk precies wat diep genoeg is om goed te kunnen groeien en ondiep genoeg om voldoende zuurstof op te kunnen nemen. Boomverzorging begint bij het begin.

Bomen snoeien

Bomen snoeien is een belangrijk onderdeel van de boomverzorging. Door ze te snoeien houd je de bomen sterk, haal je dode en topzware takken weg en oogt de boom gewoon netjes. Snoeien is niet alleen van belang voor de gezondheid van de boom zelf, ook voor die van de omgeving. Als een te zware tak plotseling afbreekt, kan hij een gevaar vormen voor de mensen die er onderdoor lopen. Daarom is het belangrijk dat je er op tijd bij bent om te kunnen snoeien. Je wilt niet dat de boom mensen gaat bezeren na een storm. Snoeien is daarom essentieel; het houdt de boom gezond en voorkomt dat een stevige storm - of gewoon een hoge leeftijd - een gevaar gaat vormen voor de omgeving.

Bomen verplaatsen

Het kan gebeuren dat een oude boom op een plek staat waar eigenlijk geen ruimte meer voor hem is. De wijk verandert, de bestemming wordt gewijzigd, of de boom is gewoon te groot. Hem omhakken is dan nogal een drastische stap; als de boom volledig gezond is, is dit niet nodig. Daarom is het mogelijk om bomen te verplaatsen. Een stevige klus, die zeker gedaan moet worden door iemand die kennis en ervaring heeft. De boom moet worden uitgegraven en elders op een goede manier ondergebracht worden.

Bomen vellen

Soms is het niet anders en moet de boom geveld worden. Het kan zijn dat de boom ziek is, of dat er gewoon geen plaats meer voor is. Dan rest niets anders dan het vellen van de boom. Het kappen van zo’n boom moet wel met zorg gebeuren, omdat ook dit een gevaar kan zijn voor de omgeving. Ook hierbij is het van belang dat een expert deze klus uitvoert. Het laatste dat je wilt, is dat de boom de verkeerde kant op valt en iets beschadigt. Een goede boomverzorger weet precies hoe hij veilig een boom moet neerhalen.