De belangrijkste aandachtspunten bij vloerisolatie

Gepubliceerd op 27 maart 2023 om 09:10

Vloerisolatie toepassen in je woning is een energiezuinige maatregel, die je geld bespaart en comfort oplevert. Als je van plan bent om je vloer te isoleren dan zijn er een aantal aandachtspunten om rekening mee te houden. Een ideale manier is om vanuit de kruipruimte de vloer te isoleren. Ontbreekt een kruipruimte of is deze te krap om vloerisolatie aan te brengen dan is het een optie om de bovenkant van de vloer te isoleren. Ontdek hier verder wat de belangrijkste aandachtspunten zijn bij vloerisolatie. 

1. Kies het juiste isolatiemateriaal

Er zijn voor het uitvoeren van vloerisolatie verschillende isolatiematerialen beschikbaar. Deze variëren van isolatiechips ofwel isolatieparels tot isolatiefolie en van PUR en polystyreenplaten. Bij het maken van een keuze voor een bepaald soort materiaal is het belangrijk om rekening te houden met de vloer. Glaswol is bijvoorbeeld ideaal om een houten vloer mee te isoleren. Dit omdat het materiaal een ademend karakter heeft en voorkomt dat er vochtproblemen ontstaan. Je kan verder rekening houden met de prijs en met de isolatiewaarde. Meer lezen over de verschillende vloerisolatie materialen die er zijn? Ga naar Vloerisolatie-info.nl voor deskundig advies.

2. Zorg voor een naadloze aansluiting

Bij het aanbrengen van vloerisolatie is het van belang om dit nauwkeurig te doen, zodat er een naadloze aansluiting ontstaat. Dit om te voorkomen dat er na de isolatie kieren en naden overblijven die ervoor zorgen dat tocht vrij spel heeft. Let bij het aanbrengen van vloerisolatie vooral ook op leidingen, buizen en kabels. Hier ontstaan vaak problemen bij het naadloos isoleren. Denk ook aan kou en tocht die via de bodem het huis binnenkomt. Dit voelt u aan tocht en aan een koude vloer. Dit is op te lossen door bijvoorbeeld bodemisolatie toe te passen. Er komt dan geen kou meer uit de bodem omhoog. 

3. Houd rekening met de isolatiewaarde

Het is verder belangrijk om bij het isoleren van de vloer rekening te houden met de isolatiewaarden. Dit onder meer in verband met het in aanmerking komen voor een subsidie voor vloerisolatie. Uiteraard betekent een hogere isolatiewaarde ook dat je optimaal profiteert qua energiebesparing en verhoging van het comfort in je huis. 

4. Vraag subsidie aan voor vloerisolatie

De overheid stimuleert energiebesparende maatregelen en dit is onder meer van toepassing op vloerisolatie. Bij het aanvragen van een subsidie voor vloerisolatie als woningeigenaar dien je wel aan bepaalde voorwaarden te voldoen. De subsidie is beschikbaar voor vloerisolatie of voor bodemisolatie. Kies je voor de subsidie voor vloerisolatie dan dient de isolatiewaarde (Rd-waarde) minimaal 3,5 m2 K/w te zijn. 

5. Zelf doen of uitbesteden

Wil je vloerisolatie perfect uitvoeren dan ligt het voor de hand om de werkzaamheden door een professional te laten uitvoeren. Je kan dan onder meer advies krijgen over het geschikte isolatiemateriaal en hoeft zelf niet aan de slag te gaan. Een isolatiespecialist heeft de expertise in huis om voor optimaal rendement te zorgen bij het toepassen van vloerisolatie. Wil je toch zelf bezig gaan met het isoleren van de vloer? In dat geval is het raadzaam om met alle belangrijk aandachtspunten voor vloerisolatie rekening te houden.