Waar moet je aan denken bij houten poorten?

Gepubliceerd op 16 november 2021 om 14:01

Houten poorten zijn prachtige toegangspoorten tot je tuin, of je oprit. Deze poorten zijn natuurlijk gemaakt van hout, wat ervoor zorgt dat je af en toe met bepaalde factoren rekening moet houden als je ervoor kiest. Dus, heb je interesse in houten poorten, dan geven we je alvast enkele tips waar je rekening mee moet houden, zodat je niet voor gekke verrassingen komt te staan.

Kies de juiste houtsoort

Houten poorten zullen vele jaren blootstaan aan de elementen, wat betekent dat ze niet zomaar gemaakt kunnen worden van elke houtsoort. De ene houtsoort is een stuk meer geschikt voor een rol als poort dan de ander. Een andere factor waar je rekening mee moet houden, is smaak. Het wordt immers jouw poort, een poort die je elke dag zal zien. Dus het moet wel iets worden waar je graag naar kijkt. Daarom is het belangrijk om van tevoren duidelijk voor ogen te hebben wat je precies wil. De juiste houtsoort is een belangrijk onderdeel van je wensenlijst voor houten poorten. Ook het kiezen van de juiste houtsoort voor de steunpalen is belangrijk; deze moeten niet alleen sterk zijn, maar dus ook geschikt zijn om lange tijd hun werk te doen, zonder ten prooi te vallen aan de elementen.

Overige materialen

Hout is natuurlijk een zeer belangrijk onderdeel van de poorten, maar niet het enige onderdeel dat gebruikt wordt. Het is bij schroeven en beslag van groot belang dat je roestvrij materiaal gebruikt. Immers; ook dit materiaal zal gedurende zijn levensduur te maken krijgen met alles wat de natuur maar te bieden heeft. Hier moet het tegen kunnen, want als dat niet het geval is, zal niet alleen het materiaal na verloop van tijd wegrotten, maar het zal ook verkleuringen in het hout achterlaten. Deze verkleuringen wil je natuurlijk het liefst voorkomen omdat het bepaald niet fraai in het hout staat, maar ook bijzonder moeilijk te verwijderen is.

Ga je voor vergrijzing of moet het hout zijn kleur behouden?

Als je houten poorten een lange tijd hebt staan, zullen ze - mits onbehandeld - na verloop van tijd vergrijzen. Dit komt door de invloed van regen en zonneschijn en heeft verder geen enkele invloed op de kwaliteit van het hout. Veel mensen vinden deze verweerde look erg fraai, anderen kiezen er juist voor om de oorspronkelijke kleur zoveel mogelijk te behouden. Dat kan natuurlijk; door het hout te behandelen met bepaalde olie bescherm je het tegen uv-straling en behoudt het de kleur die het had toen de poort geplaatst werd. Deze behandeling vereist wel het nodige geduld, omdat het in verschillende lagen gaat. Ook zou je ervoor kunnen kiezen om het hout te beschermen met een dekkende kleurlaag. Het mooie hiervan is, dat de laag na enkele jaren gemakkelijk vervangen kan worden door een nieuwe.

Het onderhoud

Het onderhoud van de houten poorten is minimaal; zeker als je te maken hebt met vergrijsd hout, zal je zien dat een hogedrukspuit ruim voldoende is om de poort in knappe conditie te houden. Zorg er wel voor dat je een vrij zachte waterstraal gebruikt om het hout niet te beschadigen. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb