Minder weggooien? Deel de koelkast zo in!

Gepubliceerd op 4 januari 2022 om 12:22

Voedsel weggooien is niet alleen zonde van je geld. Het is ook allesbehalve duurzaam. Door eten en drinken op de juiste plek in de koelkast te zetten blijft het lang vers. Dit scheelt boodschappen doen (tijd en geld) en je gooit minder snel eten weg (duurzaam). Is je koelkast toe een vervanging en ga je een nieuwe koelkast huren of kopen? Let dan meteen op extra “vershouders” zoals aparte vershoudzones. Dit soort slimme functies zorgen ervoor dat je nóg makkelijker voedsel lang kunt bewaren.

De perfecte indeling

Van boven naar beneden:

  • Plank 1: Geopende potten, (slag)room, taart.
  • Plank 2: Frisdrank.
  • Plank 3: Kaas.
  • Plank 4: Restjes.
  • Plank 5/lade: Vlees en vis.
  • Plank 6/lade: Groenten en fruit.

En in de deur kun je het ‘t beste zo doen:

  • Boven: Boter, eieren.
  • Midden: Sauzen.
  • Onder: Melk, yoghurt, vla en sapjes.

Afgezien ‘wat bewaar je wat’ is de temperatuur in de koelkast ook belangrijk. Zet daarom de koelkast op 4 °C. Bacteriën vinden dit geen prettig klimaat en groeien zo minder snel. En hoe minder bacteriën hoe langer je voedsel goed blijft.

Meer bewaartips

  • Zet producten die in de koelkast bewaard worden na gebruik direct terug.
  • Laat restjes max. 2 uur afkoelen voor je het in de koelkast zet.
  • Bewaar restjes in herbruikbare verpakkingen en plak er een etiket met de datum op.
  • Verdeel restjes over meerdere bewaardozen en vries een deel in.
  • Zet producten die niet lang houdbaar zijn vooraan.
  • Bewaar rauwe producten zoals vlees en vis zo ver mogelijk van de rest.

Slimme koelkasten

De afgelopen jaren zijn er veel koelkasten, koelvriescombinaties en vriezers geproduceerd die extra slim in elkaar zitten zodat voedsel lekker lang vers en goed blijft. Zo bestaan er functies waarmee je de temperatuur per zone kunt instellen. Slim, want niet ieder type voedsel heeft dezelfde temperatuur nodig. Of wat dacht je van vriezers met een anti-vorstfunctie? Hierdoor blijft voedsel langer goed en hoef jij het vriesvak nooit meer te ontdooien. Ook bestaan er koelkasten die nieuw eten extra snel koelen zonder dat dit invloed heeft op voedsel dat al in de koelkast lag. Hoe nieuwer de koelkast, hoe slimmer en duurzamer. Maar ook hoe prijziger. Onbetaalbaar voor jou om te kopen? Haal zo’n slimme koelkast in huis via witgoedverhuur. Zo betaal je namelijk geen hoge aanschafkosten, maar een laag, vast maandbedrag. En je kunt snel extra duurzaam koelen en vriezen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb