Alles over de bedrijfsafval regels bij een kantoor aan huis

Gepubliceerd op 28 september 2022 om 11:36

Je bent als ondernemer zelf verantwoordelijk voor het scheiden van afval en het verwerken hiervan. Mocht dit op onvoldoende wijze gebeuren dan is er sprake van een situatie waarin je een boete kunt riskeren van de overheid. Het is daarom belangrijk om de regelgeving goed door te nemen en het krijgen van een boete te voorkomen. Het gescheiden afval zal vervolgens hergebruikt kunnen worden, waarmee je een circulaire economie in stand houdt en de uitstoot van CO2 omlaag zal gaan. Een PMD container van MilieuServiceNederland is een belangrijke eerste stap richting het scheiden van afval, aangezien dit een container is met voldoende opslagplaats. 

Contracten

Als ondernemer hoef je er niet per se alleen voor te staan bij het scheiden van afval, aangezien je een contract kunt afsluiten. Je kunt als ondernemer ervoor kiezen om een contract aan te gaan met de gemeente, waarin zij vervolgens verantwoordelijk zijn voor het ophalen van afval. Een andere mogelijkheid bestaat uit het kiezen voor samenwerking met een bedrijf. Je kunt tevens besluiten om de afval geheel zelfstandig weg te brengen. Dit bespaart geld, maar het kost je wel meer tijd en moeite. Het huren van een rolcontainer vormt vaak de eerste stap bij het scheiden van afval. 

Afvalstromen

Er gelden verschillende afvalstromen, waarbij het van belang is om deze verschillende soorten afval vooral gescheiden te houden. Gemengd afval is niet handig bij het verzamelen van afval, aangezien je hierdoor niet kan kiezen voor recyclen. De verschillende soorten afval bestaan uit gevaarlijk afval, papier en karton, glas, GFT en kunststof. Je kunt als leidinggevende binnen een bedrijf gebruik maken van protocollen waarmee je goed gedrag door medewerkers binnen het bedrijf stimuleert. 

Gemeente

Het verwerken van afval is een taak van de gemeente, waarbij geldt dat de regels en diensten per gemeente weer kunnen verschillen. Het is van belang om voldoende onderzoek te doen naar deze regelgeving voordat je tot een concrete keuze komt. De regels hebben meestal betrekking tot duurzaamheid en het faciliteren van een circulaire economie. Zodra jij als ondernemer de regels weet kun je vervolgens concrete stappen zetten richting een duurzame samenleving.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.